Golonka w winie z pieczarkami |
3 golonki
Golonka w winie z pieczarkami |
1 kwaśne jabłko
3 marchewki
100 ml wina
200 ml bulionu
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki papryki słodkiej
szczypta tłuczonej kolendry
pieprz
sól
tymianek świeży
oregano
majeranek
Golonka w winie z pieczarkami |
kilka ziaren jałowca
1 łyżka miodu
tłuszcz do smażenia
Golonki oczyścić i umyć. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz ułożyć golonki lekko przyrumienić ze wszystkich stron i podlać winem oraz bulionem (nie dodawać wszystkiego na raz) Dodać przyprawy, drobno posiekany czosnek, cebulę, obraną, pokrojoną na kawałeczki marchewkę i pokrojone w ósemki jabłko dusić pod przykryciem uzupełniając płyn. Pieczarki przysmażyć na drugiej patelni i dodać po ok godzinie od początku duszenia. Posmarować golonkę miodem i uzupełnić płyny. Dusić do miękkości od czasu do czasu obracać.
Podać z ziemniakami z wody, pieczonymi, lub z pieczywem.
Dodatkowo można podać chrzan lub inne ostre sosy.
Robiłam golonkę w piwie, w winie nie. Wypróbuję i zobaczę jaki ma smak, bo ciekawa jestem :)
OdpowiedzUsuńJa do piwa nie mam przekonania... jako mi nie smakuje mięso z piwem. I ten zapach podczas duszenia ..
UsuńZawsze dodaje wino