Zapiekanka "Gołąbek" |
kapusta biała ok pół główki
Kapustę podzielić na liście i ugotować je w osolonym wrzątku, odcedzić i przestudzić.
warstwa z kaszy;
1 szkl kaszy jęczmiennej perłowej
2 szkl wody
sól
szczypta czosnku granulowanego
2 łyżki śmietany
1 jajko
natka pietruszki
Zagotować wodę, dodać sól i wsypać kaszę. Gotować mieszając aż do wchłonięcia wody. Pozostawić kaszę pod przykryciem. Kiedy przestygnie dodać czosnek śmietanę i jajko , doprawić solą i pieprzem do smaku i dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
warstwa mięsna;
500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki
pół łyżeczki papryki słodkiej
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
1 jajko
2 łyżki wody
Mięso wymieszać z jajkiem wodą i przyprawami.
sos beszamelowy;
mleko ok 1 szkl
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1/4 cebuli
sól
pieprz
imbir
dodatkowo;
100 g sera żółtego
szczypta oregano
Na patelni rozpuścić masło, dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć, dodać mąkę, i stopniowo dodawać mleko aż do uzyskania gęstości sosu. Sos rozmiksować i doprawić do smaku solą pieprzem i imbirem.
Na dnie formy lub naczynia żaroodpornego rozsmarować łyżkę oleju, ułożyć liście kapusty, Potem warstwę kaszy, na to warstwę mięsną, liście kapusty , sos beszamelowy, starty żółty ser i szczypta oregano.
Zapiekankę zapiec ok 40 min w temp ok 200 st.
Fajny przepis. Muszę zrobić kiedyś na obiad.
OdpowiedzUsuńNiezłe:)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńSmakuje bardzo dobrze , zrobiłam dodatkowo pomidorowy sos
OdpowiedzUsuń