Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

24 listopada 2012

Zapiekanka "Gołąbek"

Zapiekanka "Gołąbek"


kapusta biała ok pół główki

Kapustę podzielić na liście i ugotować je w osolonym wrzątku, odcedzić i przestudzić.

warstwa z kaszy;
1 szkl kaszy jęczmiennej perłowej
2 szkl wody
sól
szczypta czosnku granulowanego
2 łyżki śmietany
1 jajko
natka pietruszki

Zagotować wodę, dodać sól i wsypać kaszę. Gotować mieszając aż do wchłonięcia wody. Pozostawić kaszę pod przykryciem.  Kiedy przestygnie dodać czosnek śmietanę i jajko , doprawić solą i pieprzem do smaku i dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

warstwa mięsna;
500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki
pół łyżeczki papryki słodkiej
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
1 jajko
2 łyżki wody

Mięso wymieszać z jajkiem wodą i przyprawami.

sos beszamelowy;
mleko ok 1 szkl
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1/4 cebuli
sól
pieprz
imbir

dodatkowo;
100 g sera żółtego
szczypta oregano

Na patelni rozpuścić masło, dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć, dodać mąkę, i stopniowo dodawać mleko aż do uzyskania gęstości sosu. Sos rozmiksować i doprawić do smaku solą pieprzem i imbirem.


Na dnie formy lub naczynia żaroodpornego rozsmarować łyżkę oleju, ułożyć liście kapusty, Potem warstwę kaszy, na to warstwę mięsną, liście kapusty , sos beszamelowy, starty żółty ser i szczypta oregano.

Zapiekankę zapiec ok 40 min w temp ok 200 st. 

4 komentarze:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...