Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

15 stycznia 2013

Cykoria w boczku zapiekana pod beszamelem i kluseczki gnocchi marchewkowe

Cykoria w boczku zapiekana pod beszamelem


Cykoria w boczku zapiekana pod beszamelem i kluseczki gnocchi marchewkowe 
2 cykorie
8 plastrów boczku wędzonego
Cykoria w boczku zapiekana pod beszamelem 

na beszamel;
1 cebula
2 łyżki masła
1,5 szklanki mleka
2 łyżki mąki
szczypta imbiru
sól
pieprz
1 jajko
100 g sera białego lub feta
koper i oregano

Cykorie przeciąć na pół wyciąć głąb, w garnku zagotować wodę, włożyć cykorię
Cykoria w boczku zapiekana pod beszamelem 
do wrzątku,wyłączyć ogień i na chwilę pozostawić do sparzenia, wyjąć ostrożnie na cedzak i osączyć.
Każdą połówkę owinąć w dwa plasterki boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i mieszając rózgą dolewać mleko. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Sos zdjąć z ognia i zmiksować blenderem doprawić imbirem, solą i pieprzem.
Lekko przestudzić, wbić jajko i dobrze wymieszać.

Zalać cykorię w boczku i posypać pokruszonym serem wymieszanym z koperkiem i oregano.
Zapiekać ok 35 min w temp 200 st


Cykoria w boczku zapiekana pod beszamelem i kluseczki gnocchi marchewkowe 






Kluseczki gnocchi marchewkowe

Kluseczki gnocchi marchewkowe

 kluseczki gnocchi marchewkowe 




150 g gotowanych ziemniaków
1 ugotowana marchewka
1 jajko
1 szkl mąki
sól
imbir

Ziemniaki dobrze rozgnieść dodać marchewkę startą na tarce o średnich oczkach, jajko sól i szczyptę imbiru do smaku i zagnieść ciasto. Z ciasta turlać małe kulki, rozpłaszczyć i lekko zwinąć małe gnocchi.
kluseczki gnocchi marchewkowe
Ugotować we wrzątku, można polać tłuszczem.

Zapiekaną cykorię podać z kluseczkami gnocchi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...