Cykoria w boczku zapiekana pod beszamelem
2 cykorie
8 plastrów boczku wędzonego
na beszamel;
1 cebula
2 łyżki masła
1,5 szklanki mleka
2 łyżki mąki
szczypta imbiru
sól
pieprz
1 jajko
100 g sera białego lub feta
koper i oregano
Cykorie przeciąć na pół wyciąć głąb, w garnku zagotować wodę, włożyć cykorię
do wrzątku,wyłączyć ogień i na chwilę pozostawić do sparzenia, wyjąć ostrożnie na cedzak i osączyć.
Każdą połówkę owinąć w dwa plasterki boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i mieszając rózgą dolewać mleko. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Sos zdjąć z ognia i zmiksować blenderem doprawić imbirem, solą i pieprzem.
Lekko przestudzić, wbić jajko i dobrze wymieszać.
Zalać cykorię w boczku i posypać pokruszonym serem wymieszanym z koperkiem i oregano.
Zapiekać ok 35 min w temp 200 st
Kluseczki gnocchi marchewkowe
150 g gotowanych ziemniaków
1 ugotowana marchewka
1 jajko
1 szkl mąki
sól
imbir
Ziemniaki dobrze rozgnieść dodać marchewkę startą na tarce o średnich oczkach, jajko sól i szczyptę imbiru do smaku i zagnieść ciasto. Z ciasta turlać małe kulki, rozpłaszczyć i lekko zwinąć małe gnocchi.
Ugotować we wrzątku, można polać tłuszczem.
Zapiekaną cykorię podać z kluseczkami gnocchi.
Cykoria w boczku zapiekana pod beszamelem i kluseczki gnocchi marchewkowe |
8 plastrów boczku wędzonego
Cykoria w boczku zapiekana pod beszamelem |
na beszamel;
1 cebula
2 łyżki masła
1,5 szklanki mleka
2 łyżki mąki
szczypta imbiru
sól
pieprz
1 jajko
100 g sera białego lub feta
koper i oregano
Cykorie przeciąć na pół wyciąć głąb, w garnku zagotować wodę, włożyć cykorię
Cykoria w boczku zapiekana pod beszamelem |
Każdą połówkę owinąć w dwa plasterki boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i mieszając rózgą dolewać mleko. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Sos zdjąć z ognia i zmiksować blenderem doprawić imbirem, solą i pieprzem.
Lekko przestudzić, wbić jajko i dobrze wymieszać.
Zalać cykorię w boczku i posypać pokruszonym serem wymieszanym z koperkiem i oregano.
Zapiekać ok 35 min w temp 200 st
Cykoria w boczku zapiekana pod beszamelem i kluseczki gnocchi marchewkowe |
Kluseczki gnocchi marchewkowe
Kluseczki gnocchi marchewkowe |
kluseczki gnocchi marchewkowe |
150 g gotowanych ziemniaków
1 ugotowana marchewka
1 jajko
sól
imbir
Ziemniaki dobrze rozgnieść dodać marchewkę startą na tarce o średnich oczkach, jajko sól i szczyptę imbiru do smaku i zagnieść ciasto. Z ciasta turlać małe kulki, rozpłaszczyć i lekko zwinąć małe gnocchi.
kluseczki gnocchi marchewkowe |
Zapiekaną cykorię podać z kluseczkami gnocchi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.