Przygotowałam dziś obiad na 3 osoby .
Zajęło mi to ogólnie 2 godziny .. ale wszystko da sie kolejno zorganizować.
3 grube plastry karkówki
2 łyżeczki musztardy
pieprz
szczypta kolendry
szczypta majeranku
łyżeczka octu balsamicznego
na grzybki;
200 g grzybków mrożonych
pół szkl mleka
2 łyżki dobrej śmietanki kremówki
sól
pieprz
szczypta estragonu
sałatka;
500 g bobu
1 ugotowana marchewka
pół cebuli, najlepiej słodkiej
papryka suszona w oliwie ok 2 łyżki
kolorowe zioła do sałatek Kamis
łyżeczka soku z cytryny
Bób ugotować, odcedzić.
Karkówkę rozbić nieco młotkiem posmarować musztardą skropić octem balsamicznym i posypać pieprzem, kolendrą i majerankiem. Odstawić gdyż smażyć będziemy ją na końcu.
Ugotować w tym czasie kilka ziemniaczków. Obrać bób, dodać do niego pokrojoną marchewkę posiekaną cebulę, skropić sokiem z cytryny, dodać zioła i doprawić dodając paprykę w oliwie.
do smaku posolić na końcu.
Grzybki podlać mlekiem i gotować ok 15 min. Pod koniec dodać śmietanę, doprawić solą pieprzem i estragonem, lekko odparować. Gotowe odstawić pod przykryciem.
Karkówkę smażyć na rozgrzanej patelni po 3- 4 minuty z każdej strony.
Podawać z sałatką, grzybkami, ziemniaczki posypać koperkiem i polać tłuszczem ze smażenia karkówki.
Zajęło mi to ogólnie 2 godziny .. ale wszystko da sie kolejno zorganizować.
Karkówka z grzybkami i sałatka z bobu. |
Karkówka z grzybkami i sałatka z bobu. |
pieprz
szczypta kolendry
szczypta majeranku
łyżeczka octu balsamicznego
na grzybki;
200 g grzybków mrożonych
pół szkl mleka
2 łyżki dobrej śmietanki kremówki
sól
pieprz
szczypta estragonu
sałatka;
500 g bobu
1 ugotowana marchewka
pół cebuli, najlepiej słodkiej
papryka suszona w oliwie ok 2 łyżki
kolorowe zioła do sałatek Kamis
łyżeczka soku z cytryny
Bób ugotować, odcedzić.
Karkówka w musztardzie i przyprawach |
Ugotować w tym czasie kilka ziemniaczków. Obrać bób, dodać do niego pokrojoną marchewkę posiekaną cebulę, skropić sokiem z cytryny, dodać zioła i doprawić dodając paprykę w oliwie.
do smaku posolić na końcu.
Grzybki podlać mlekiem i gotować ok 15 min. Pod koniec dodać śmietanę, doprawić solą pieprzem i estragonem, lekko odparować. Gotowe odstawić pod przykryciem.
Karkówkę smażyć na rozgrzanej patelni po 3- 4 minuty z każdej strony.
Podawać z sałatką, grzybkami, ziemniaczki posypać koperkiem i polać tłuszczem ze smażenia karkówki.
sałatka z bobu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.