Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

9 stycznia 2013

Rolada z dynią i szpinakiem


warstwa mięsna;
400 g mięsa mielonego z łopatki
3 kromki chleba bez skórki ok 50 g
szczypta papryki słodkiej
szczypta oregano
szczypta majeranku
sól
pieprz
2 jajka


warstwa szpinakowa:
400 g szpinaku
1 ząbek czosnku
łyżka oleju
pół cebuli
sól
pieprz

warstwa dyniowa
400 g dyni (może być mrożona)
3 łyżki kaszy manny
sól
pieprz
pół łyżeczki słodkiej papryki


Mięso wymieszać z chlebem i przyprawami, dobrze wyrobić na jednolitą masę.
Szpinak rozmrożony osączyć z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać tłuszcz podsmażyć cebulę i czosnek i dodać szpinak, przyprawić do smaku solą i pieprzem po czym ciągle mieszając odparować.
Dynię ugotować w małej ilości wody, odcedzić i zmiksować blenderem, dodać przyprawy i kaszę mannę, na chwile postawić na ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia, przykryć pokrywką na ok 10 min.



Na foli spożywczej równomiernie rozłożyć mięsną warstwę, na niej cienko rozłożyć szpinak i jako ostatnią rozłożyć warstwę dyniową. Zwinąć przy pomocy folii i szybko włożyć do formy, skropić oliwą, posypać czerwonym pieprzem i przyprawą do mięs. Piec ok 45 min w temp 200 st

 Roladę podałam z makaronem i sosem ostrym pomidorowym oraz surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...