Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

7 stycznia 2013

Walentynkowe galaretki

Walentynkowe galaretki


1 udko
1 marchewka
1 pietruszka
pół cebuli
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
listek laurowy
ziele angielskie
sok z cytryny
2 łyżki żelatyny
jajko ugotowane na twardo
2 łyżki groszku z puszki
Walentynkowe galaretki

2 łyżki kukurydzy
kilka listków cykorii
1 papryczka peperoni
natka pietruszki

Udko oczyścić, włożyć do garnka dodać marchewkę, pietruszkę i cebulę, listek i ziele, zalać wodą ok 600 ml.

Walentynkowe galaretki

Gotować na wolnym ogniu aż do miękkości pod koniec osolić do smaku.   Przygotować foremki serduszka.  Wyjąć z rosołu ugotowane mięso i marchewkę, dodać rozgnieciony ząbek czosnku ,  żelatynę (w takich proporcjach jak podano na opakowaniu) i przestudzić. Na dnie foremek ułożyć marchewkę startą na średniej tarce, potem groszek, kukurydzę, plasterek jajka i oddzielone od kości mięso. Zalać przestudzoną galaretką i odstawić do zastygnięcia. Dekorować listkami cykorii, cieniutkimi plasterkami peperoni , rozsypać trochę groszku i ułożyć listki natki pietruszki.


Opublikowany w 


1 komentarz:

  1. Jakie fajne, takie pomysłowe:) Podobają mi się te galaretki.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...