Żeberka w śliwkowym sosie |
Żeberka w śliwkowym sosie |
200 g śliwek węgierek (mrożone)
1 cebula
szczypta oregano
pół łyżeczki czerwonego pieprzu
szczypta kolendry
1 łyżka octu winnego
1 łyżka oliwy
majeranek
2 łyżki śmietany
tłuszcz do smażenia
Żeberka umyć i podzielić na porcje. Oliwę, ocet, kolendrę, pieprz czerwony i oregano wymieszać i utrzeć przez chwilę. Tym roztworem natrzeć żeberka. Odstawić na ok 2 godziny. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i ułożyć porcje żeberek, podsmażyć z obu stron, dodać przyprawy, cebulę i śliwki, dusić pod przykryciem, podlać niewielką ilością wody. Dusić i w razie potrzeby podlewać wodę.
Miękkie porcje wyjąć z sosu, resztę dobrze zmiksować blenderem i dodać 2 łyżki śmietany.
Sos można doprawić łyżeczką cukru gdyby się okazało że śliwki były kwaśne.
Podawać z ziemniakami polewać kwaśnym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.