Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

12 stycznia 2013

Żeberka w śliwkowym sosie

Żeberka w śliwkowym sosie
Żeberka w śliwkowym sosie
600 g żeberek wieprzowych
200 g śliwek węgierek (mrożone)
1 cebula
szczypta oregano
pół łyżeczki czerwonego pieprzu
szczypta kolendry
1 łyżka octu winnego
1 łyżka oliwy
majeranek
2 łyżki śmietany
tłuszcz do smażenia

Żeberka umyć i podzielić na porcje. Oliwę, ocet, kolendrę, pieprz czerwony i oregano wymieszać i utrzeć przez chwilę. Tym roztworem natrzeć żeberka. Odstawić na ok 2 godziny. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i  ułożyć porcje żeberek, podsmażyć z obu stron, dodać przyprawy, cebulę i śliwki, dusić pod przykryciem, podlać niewielką ilością wody. Dusić i w razie potrzeby podlewać wodę.
Miękkie porcje wyjąć z sosu, resztę dobrze zmiksować blenderem i dodać 2 łyżki śmietany.
Sos można doprawić łyżeczką cukru gdyby się okazało że śliwki były kwaśne.

Podawać z ziemniakami polewać kwaśnym sosem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...