Chłodniczek litewski |
garść buraczków z botwinką
2 ogórki
10-15 rzodkiewek
natka pietruszki ok 1 łyżka
szczypiorek ok 3 łyżki
koperek ok 1 łyżka
sok z cytryny
2 kefiry ok 900 ml
pół śmietany ok 200 ml
sól
pieprz
pół łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
Buraczki umyć, pokroić , zalać niewielką ilością wody ok 2 cm od dna dodać łyżeczkę soku z cytryny. Nastawić na ogień, gotować ok 5 min. Wystudzić (nie odcedzać). Ogórki i rzodkiewki pokroić drobno, posiekać natkę pietruszki, szczypiorek i koperek, wszystko posolić lekko i wymieszać. Odstawić na pół godziny. Kiedy ogórki i rzodkiewka puszczą sok dodać wszystko do ugotowanej botwinki (nie odcedzać)
Dodać kefir i śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, odstawić do schłodzenia. Gdyby chłodnik nie miał wystarczająco ładnego koloru można dodać odrobinę koncentratu buraczanego.
Podawać z młodymi ziemniaczkami z wody z koperkiem. Można dodać jajko ugotowane na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.