Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

29 lipca 2013

Szarlotka najlepsza-najprostsza



kruchy spód
2 szkl mąki
2 żółtka
cukier waniliowy
2 łyżki śmietany
pół szkl cukru
pół margaryny

1 kg jabłek

na kruszonkę
2 szkl mąki
pół szkl cukru
1 łyżeczka cynamonu
pół margaryny
1 żółtko

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o duzych oczkach, posypać lekko cukrem i odstawić. Ciasto zagnieść szybko , wyłożyć na dnie średniej tortownicy, rozklepać , nakłuć widelcem i podpiec na rumiany kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st.  W tym czasie przygotować kruszonkę, wymieszać mąkę z margaryną cukrem i żółtkiem, dodać cynamon i ciągle pocierając wytworzyć grudki. Na podpieczonym spodzie rozłożyć jabłka i przykryć kruszonką piec ok 30 min nie zmieniając temperatury.

2 komentarze:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...