kruchy spód
2 szkl mąki
2 żółtka
cukier waniliowy
2 łyżki śmietany
pół szkl cukru
pół margaryny
1 kg jabłek
na kruszonkę
2 szkl mąki
pół szkl cukru
1 łyżeczka cynamonu
pół margaryny
1 żółtko
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o duzych oczkach, posypać lekko cukrem i odstawić. Ciasto zagnieść szybko , wyłożyć na dnie średniej tortownicy, rozklepać , nakłuć widelcem i podpiec na rumiany kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. W tym czasie przygotować kruszonkę, wymieszać mąkę z margaryną cukrem i żółtkiem, dodać cynamon i ciągle pocierając wytworzyć grudki. Na podpieczonym spodzie rozłożyć jabłka i przykryć kruszonką piec ok 30 min nie zmieniając temperatury.
najprostsze=najsmaczniejsze:)
OdpowiedzUsuńfantastycznie wygląda:) wspaniałe ciasto!
OdpowiedzUsuń