Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

8 sierpnia 2013

Kwaśnica na wędzonym żeberku

Będąc w Zakopanem mialam okazę popróbować tamtejszych specjałów, najważniejsza jest czywiście kwaśnica. Pyszna rozgrzewająca zupa przypominająca nasz kapuśniak. 
W domu juz wzielam się za ugotowanie .. Skorzystałam tu z przepisów znalezionych w internecie i porad. Czy jest taka jak powinna? Nie wiem.. Musiałaby spróbować prawdziwa góralka. 
Nam smakuje. 



kiszona kapusta ok 1 kg
wędzone żeberka 500 g
3-4 ziemniaki
łyżeczka kminku
majeranek
1 cebula
listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżka masła
łyżka mąki
sól 
pieprz

Kapustę odcisnąć lekko posiekać. Do garnka włożyć poporcjowane żeberka, zalać wodą ok 3 l. dodać kapustę i drobno posiekaną cebulę i gotować na wolnym ogniu aż do miękkości. Ziemniaki obrać pokoić w kostkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz (najlepiej smalec) na patelni, przyrumienić i dodać do kwaśnicy kiedy żeberka będą już odchodzić od kości. Pogotować jeszcze trochę. Masło rozpuścć na patelni dodać mąkę i przygotować jasną zasmażkę. Podprawić kwaśnicę. doprawić solą i pieprzem.




2 komentarze:

  1. jestem u ciebie pierwszy raz:) takie dania serwujesz ze wylizalabym monitor :) moje smaki zdecydowanie;)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...