Przepis ze starych zeszytów
0,5 kostki margaryny
200 g cukru
4 jajka
200 g mąki
2-3 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
750 g śliwek węgierek
Żółtka utrzeć z mararyną i cukrem, dodać mleko i makę i proszek do pieczenia. Ubić pianę z białek, wymieszać z ciastem. Formę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, wyłożyć i wyrównać ciasto. Na cieście ułożyć połówki śliwek przekrojem do góry
Na ciasto zrobiłam jeszcze kruszonkę , to mój własny dodatek
1 szklanję mąki wymieszałam z 80 g margaryny i pół szkl brązowego trzcinowego cukru.
Ciasto piec w temp ok 200 st 50 min, sprawdzićpatyczkiem.
0,5 kostki margaryny
200 g cukru
4 jajka
200 g mąki
2-3 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
750 g śliwek węgierek
Żółtka utrzeć z mararyną i cukrem, dodać mleko i makę i proszek do pieczenia. Ubić pianę z białek, wymieszać z ciastem. Formę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, wyłożyć i wyrównać ciasto. Na cieście ułożyć połówki śliwek przekrojem do góry
Na ciasto zrobiłam jeszcze kruszonkę , to mój własny dodatek
1 szklanję mąki wymieszałam z 80 g margaryny i pół szkl brązowego trzcinowego cukru.
Ciasto piec w temp ok 200 st 50 min, sprawdzićpatyczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.