Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

19 sierpnia 2013

Wieprzowina w czerwonym pieprzu i czerwonym winie oraz karmelizowane buraczki

Z wielką przyjemnością podjęłam się testować wina Celebro.

Bardzo często Używam win w mojej kuchni, dodaję je do marynat, duszenia mięs i sosów a także jako dodatek do obiadu.


Wieprzowina duszona najlepiej smakuje z winem Celebro Itali.


Do duszenia mięsa i karmelizowania buraczków użyłam  Celebro Italy oraz dla wzmocnienia tegoż smaku lampka wina do obiadu.






400 g wieprzowiny (łopatka)
łyżeczka czerwonego pieprzu
sól
szczypta majeranku
3 ząbki czosnku
100 ml wina czerwonego  Włoskiego Celebro
3 łyżki oliwy

3 buraczki
3 łyżki cukru brązowego
3-4 łyżki wina czerwonego




Wieprzowinę pokroić w plastry, rozbić mlotkiem, ułożyć w naczyniu obsypać pieprzem czerwonym, orobiną majeranku , skropić oliwą i oblać winem. Odstawić na 3 godziny do lodówki.
W tym czasie ugotować buraczki, wystudzić i obrać.

Przygotować głęboką patelnię do duszenia, rozgrzać i ułożyć lekko osączone plastry mięsa, Przyrumienić z obu stron, dodać pokrojony w plasterki czosnek, resztę marynaty i podlać winem czerwonym Włoskim Celebro. Dusić na wolnym ogniu ok 40 min. podlać wodą lub jeszcze odrobiną wina w razie wyparowania płynu. Pod koniec odparować pozostawiając kilka łyżek do polania ziemniaczków.

Buraczki pokroić w plastry lub ozdobnie, Na patelnię wlać wino i wsypać cukier, zagotować i włozyć buraczki, obracać w szybko wytwarzającym się karmelu. Zaraz zdejmować na talerz.

Mięso podawać z ziemniaczkami polanymi sosem i buraczkami

Do potrawy podajemy czerwone wino Włoskie Celebro




1 komentarz:

  1. Boski ten obiad !!!! jeszcze z winkiem mm pycha i piekne zdjęcia zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...