Z wielką przyjemnością podjęłam się testować wina Celebro.
Bardzo często Używam win w mojej kuchni, dodaję je do marynat, duszenia mięs i sosów a także jako dodatek do obiadu.
Wieprzowina duszona najlepiej smakuje z winem Celebro Itali.
Do duszenia mięsa i karmelizowania buraczków użyłam Celebro Italy oraz dla wzmocnienia tegoż smaku lampka wina do obiadu.
łyżeczka czerwonego pieprzu
sól
szczypta majeranku
3 ząbki czosnku
100 ml wina czerwonego Włoskiego Celebro
3 łyżki oliwy
3 buraczki
3 łyżki cukru brązowego
3-4 łyżki wina czerwonego
Wieprzowinę pokroić w plastry, rozbić mlotkiem, ułożyć w naczyniu obsypać pieprzem czerwonym, orobiną majeranku , skropić oliwą i oblać winem. Odstawić na 3 godziny do lodówki.
W tym czasie ugotować buraczki, wystudzić i obrać.
Przygotować głęboką patelnię do duszenia, rozgrzać i ułożyć lekko osączone plastry mięsa, Przyrumienić z obu stron, dodać pokrojony w plasterki czosnek, resztę marynaty i podlać winem czerwonym Włoskim Celebro. Dusić na wolnym ogniu ok 40 min. podlać wodą lub jeszcze odrobiną wina w razie wyparowania płynu. Pod koniec odparować pozostawiając kilka łyżek do polania ziemniaczków.
Buraczki pokroić w plastry lub ozdobnie, Na patelnię wlać wino i wsypać cukier, zagotować i włozyć buraczki, obracać w szybko wytwarzającym się karmelu. Zaraz zdejmować na talerz.
Mięso podawać z ziemniaczkami polanymi sosem i buraczkami
Do potrawy podajemy czerwone wino Włoskie Celebro
Boski ten obiad !!!! jeszcze z winkiem mm pycha i piekne zdjęcia zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuń