żeberka 4 porcje
7-8 suszonych moreli
1 łyżka suszonej żurawiny
2 gałązki świeżego rozmarynu
szczypta suszonego rozmarynu
pół łyżeczki majeranku
sól
pieprz
pół łyżeczki słodkiej papryczki
pół szklanki wina
3-4 łyżki oliwy
Żeberka umyć po porcjować i włożyć do miski, dodać przyprawy, morele i żurawinę, skropić oliwą i dodać wino. Odstawić na 2-3 godziny.
Przygotować głęboką patelnię do duszenia, rozgrzać na ogniu i przełożyć mięso, podsmażyć na rumiany kolor i dodać resztę marynaty z owocami. Podlać winem, dodać jeszcze pół szklanki wody i dusić pod przykryciem ok 1 godzinę, uzupełniając wodą w razie wyparowania.
Ugotować ziemniaki i przygotować surówkę. Ja starłam na tarce kapustę białą, marchewkę, cebulę i jabłko, dodałam koperek, sól, cukier do smaku i odrobinę oliwy.
Mięso wyjąć na talerze, gałązki rozmarynu usunąć, a pozostały sos z owocami zmiksować blenderem.
Polewać mięso na talerzu.
A do takich żeberek przydałoby się dobre zimne piwo. Np miodowe żeby też było na słodko
OdpowiedzUsuńCzemu nie :) ale to juz we własnym zakresie :)
Usuń