500 g żeberek (mogą być wcześniej duszone lub ugotowane)
2 łyżki chrzanu
400 ml śmietany
1 łyżka mąki
sól
pieprz
majeranek
suszony koperek
kasza gryczana ugotowana na sypko
surówka
1/4 główki białej kapusty
1 marchewka
1 cebula
1-2 kwaśne jabłka
oliwa
sól i cukier
koper i natka pietruszki
Żeberka uprzednio ugotowane lub duszone oddzielić od kości, mięso pokroić na drobne kawałki, włożyć do garnuszka, podlać odrobiną wywaru lub bulionu, śmietanę wymieszać z chrzanem i mąką. Dodać do mięsa i wymieszać, dodać majeranek i suszony koperek , doprowadzić do wrzenia. Pogotować kilka minut.
Doprawić solą i pieprzem
Kaszę ugotować na sypko w prop 1:2 przykryć pokrywką i odstawić na ok pół godziny.
Przygotować surówkę, wszystkie produkty najlepiej zetrzeć na tarce (w robocie lub maszynce)
dodać natkę i koperek, doprawić cukrem solą i oliwą .
Opublikowany w
2 łyżki chrzanu
400 ml śmietany
1 łyżka mąki
sól
pieprz
majeranek
suszony koperek
kasza gryczana ugotowana na sypko
surówka
1/4 główki białej kapusty
1 marchewka
1 cebula
1-2 kwaśne jabłka
oliwa
sól i cukier
koper i natka pietruszki
Żeberka uprzednio ugotowane lub duszone oddzielić od kości, mięso pokroić na drobne kawałki, włożyć do garnuszka, podlać odrobiną wywaru lub bulionu, śmietanę wymieszać z chrzanem i mąką. Dodać do mięsa i wymieszać, dodać majeranek i suszony koperek , doprowadzić do wrzenia. Pogotować kilka minut.
Doprawić solą i pieprzem
Kaszę ugotować na sypko w prop 1:2 przykryć pokrywką i odstawić na ok pół godziny.
Przygotować surówkę, wszystkie produkty najlepiej zetrzeć na tarce (w robocie lub maszynce)
dodać natkę i koperek, doprawić cukrem solą i oliwą .
Opublikowany w
mmm pysznie,ciekawy sosik :)
OdpowiedzUsuńale mi smaka narobilas;) kocham kasze i takie obiady mniam:)
OdpowiedzUsuń