Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

26 września 2013

Białkowiec z musli i makiem



400 ml białek
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1,5 szkl maku
1 szkl musli owocowego
można dosypać trochę suszonych truskawek
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g margaryny
pół tabliczki czekolady

Białka ubić na pianę, stopniowo dodać cukier i ubijać aż do rozpuszczenia.
Dodać resztę składników ubijając , rozpuszczoną margaryną  i na koniec musli , które mieszamy już łyżką.
Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem lub średniej blaszki.
Piec w temp 180 st przez 50 min
Po wyjęciu jeszcze gorące ciasto posypać startą czekoladą która utworzy kożuszek.


2 komentarze:

  1. wygląda apetycznie i przepis prosty ,wykorzystam :))) piekę z białek ciasto ,u nas nazywa się cwibak ale Twoje inne i z makiem ,tak jak lubią domownicy ,tylko zamiast suszonych truskawek dodam coś innego ,pozdrowionka .

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne ciasto, dziękuję za przepis. bardzo często mam nadmiar białek, a Twoje ciasto to idealne rozwiązanie na ten problem.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...