Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

9 września 2013

Risotto z bakłażanem i skrzydełkami



Na 2 osoby
4 skrzydełka
3/4 szkl ryżu
3/4 szkl bulionu
3/4 szkl białego wina
1 bakłażan
1 czerwona papryka
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz kolorowy
pół łyżeczki imbiru
bazylia
majeranek
olej do smażenia
natka pietruszki
świeże oregano


Skrzydełka umyć, osuszyć, bakłażan pokroić w kostkę posolić i odstawić na pół godziny. Wypłukać i osączyć na durszlaku. Paprykę czosnek i cebulę posiekać.
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić skrzydełka i zdjąć je na chwilę, na ten sam tłuszcz włozyć cebulę i czosnek, po chwili dodać paprykę i bakłażan, popodsmażyć wszystko razem.
Następnie dodać ryż i podlać po trochu winem i bulionem, ponownie włożyć skrzydełka i od czasu do czasu mieszając dolewać bulion i wino aż do zużycia, dopawić pieprzem i imbirem, oraz bazylią i majerankiem. Dusić pod przykryciem aż ryż wciągnie cały płyn. Przykryć i odstawić na ok 15 min.
Przed podaniem posypać natką pietruszki i świeżym oregano.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...