Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

15 października 2013

Muszelki conchiglioni z bakłażanem

ok 15 szt muszelek
150 g mięsa mielonego
1 mały bakłażan
szczypta utłuczonych grzybków
1 ząbek czosnku
1/4 cebuli
łyżeczka koncentatu pomidorowego
odrobina wody
sól
pieprz
szczypta papryki
szczypta oregano
żółty ser
sos beszamelowy ok pół szkl

Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą na durszlaku i skropić oliwą by nie wysychał.

Bakłażan pokroić na cienkie plasterki posolić i odstawić na pół godziny, po czym przepłukać i osączyć, Na patelni przyrumienić plasterki bakłażana i zdjąć je, włozyć posiekaną cebulkę i czosnek, dodać mięso, rozdrobnić, smażyć przez chwilę, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku, podlać wodą i na koniec dodać bakłażan, dusić jeszcze kilka minut. Do muszli nałożyć nadzienie, do każdej włożyć małą łyżeczkę sosu beszamelowego ułożyć w naczyniu i na koniec posypać żółtym serem, podgrzać pod przykryciem w piekarniku (10 min) lub w mikrofali (3-4 min)
podać z cząstkami pomidora i sałatą.

szybki beszamel mozna przygotować w ten sposób
W małym rondelku zeszklić odrobinę cebulki na maśle, dodać czubatą łyżeczkę mąki  pół szklanki mleka wlać strumieniem mieszając rózgą, doprowadzić do wrzenia, gęstością sos powinien przypominać budyń na koniec dodć szczyptę soli, szczyptę pieprzu i szczyptę imbiru.



Opublikowany w

1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...