Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

30 października 2013

Pikantny gulasz z szybkowaru i kluski drożdżowe


400 g mięsa z łopatki
1 papryka
1 cebula
4 ząbki czosnku
kawałek pora ok 10 cm
pół papryczki chili
3 pomidory
1,5 szkl bulionu lub wywaru z kości wołowo drobiowych
sól
pieprz
2 łyżeczki cukru


Mięso pokroić w kostkę, niedużą 2x3 cm. Cebulę pokroić w grubą kostkę, posiekać czosnek, dodać por i na dnie garnka szybkowaru podlać odrobiną oleju i podsmażyć, dodać mięso, jeszcze chwilę mieszając smażyć, następnie dodać bulion, i resztę produktów i warzyw; pomidory chili, pokrojony w krążki por. Przyprawy do smaku i zamknąć szczelnie szybkowar. Nastawić na średni ogień i dusić 30 min. Szybkowar zdjąć z ognia i przez 10 min jeszcze nie otwierać. 
Mój gulasz podałam z kluskami drożdżowymi (pampuchami) i ogórkiem kiszonym.


1 komentarz:

  1. te pampuchy kojarzą mi się z babcią :) robiła najlepsze !

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...