1 papryka
1 cebula
4 ząbki czosnku
kawałek pora ok 10 cm
pół papryczki chili
3 pomidory
1,5 szkl bulionu lub wywaru z kości wołowo drobiowych
sól
pieprz
2 łyżeczki cukru
Mięso pokroić w kostkę, niedużą 2x3 cm. Cebulę pokroić w grubą kostkę, posiekać czosnek, dodać por i na dnie garnka szybkowaru podlać odrobiną oleju i podsmażyć, dodać mięso, jeszcze chwilę mieszając smażyć, następnie dodać bulion, i resztę produktów i warzyw; pomidory chili, pokrojony w krążki por. Przyprawy do smaku i zamknąć szczelnie szybkowar. Nastawić na średni ogień i dusić 30 min. Szybkowar zdjąć z ognia i przez 10 min jeszcze nie otwierać.
Mój gulasz podałam z kluskami drożdżowymi (pampuchami) i ogórkiem kiszonym.
te pampuchy kojarzą mi się z babcią :) robiła najlepsze !
OdpowiedzUsuń