Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

25 października 2013

Tarta z puszystym serkiem i gruszkami

ciasto
pół margaryny
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1,5 szkl maki

nadzienie
3-4 niewielkie gruszki
200 g sera białego
2 białka
0,5 szkl cukru
3 łyżki mleka
2- 3 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki lub inny


Ciasto zagnieść,  formę wysmarować tłuszczem delikatnie posypać szczyptą soli (nadaje to bardzo fajnego smaku ciastu) rozłożyć i dobrze uklepać ciasto w formie, Podpiec ok 20 min w temp 200 st.
Tymczasem ubić białka na sztywną pianę, ser rozgnieść trochę widelcem, następnie w drugim naczyniu  ubić mikserem z cukrem i mlekiem , dodać pianę z białek i wymieszać.
Wyłożyć na podpieczonym cieście, wyrównać. Gruszki obrać przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Ułożyć na serku i do każdego dołka bo gnieździe nasiennym włożyć odrobinę dżemu lub innej konfitury (najlepsza kwaśna)
Piec 25 min w temp 180 st z nawiewem.

Po upieczeniu posypałam przyprawą do dań słodkich Kamis , można tez posypać brązowm cukrem szczyptą cynamonu, otartą skórką z cytryny.






4 komentarze:

  1. Wygląda super!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pyszotka.... uwielbiam wszystko co zawiera w sobie gruszki
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. wykorzystałam ostatnio ten przepis wyszło przepysznie chodz nie puszyto :) ale to nic

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...