na ciasto
450 g mąki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
300 ml wrzątku
nadzienie
żołądki i serca drobiowe ok 500 g
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
ziele angielskie
suszone ogórki kiszone ok 1 łyżka
suszone ogórki kiszone ok 1 łyżka
listek laurowy
2 szkl kaszy gryczanej
1 jajko
sól
pieprz
Żołądki i serca oczyścić , włożyć do garnka , dodać warzywa, ziele angielskie i listek laurowy. Posolić do smaku i ugotować do miękkości. Wyłowić warzywa i podroby, ziele angielskie i listek usunąć, Uzupełnić wywar wodą do uzyskania 1 litra płynu. Zagotować, wsypać kaszę i gotować aż wchłonie cały płyn. Przykryć pokrywą i odstawić na 20 min.
Podroby i warzywa zemleć w maszynce do mięsa, dodać do kaszy, doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, suszone ogórki i wymieszać.
Do maki dodać sól i olej, zaparzyć wrzątkiem i zagnieść ciasto
Wałkować , wykrawać krążki i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z przysmażoną na tłuszczu cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.