ryby (mintaj) 500 g
1 bułeczka kajzerka
1 ugotowana marchewka
pół cebuli
1 jajko
łyżka kaparów
sól
pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta suszonej chili
2 łyżki bułki tartej
bułka tarta do panierowania
olej do formy
Ryby zmielić razem z cebulą i bułeczką, dodać jajko, kapary, tartą bułkę i przyprawy do smaku, wymieszać masę rybną, podzielić na pół , do jednej dodać startą marchewkę i wymieszać. Obie masy podzielić na 3 części. (trzy porcje).
Na foli spożywczej uformować z masy rybnej bez marchewki prostokąt ok 18x9 cm na nim rozłożyć masę z marchewką i zwinąć przy pomocy folii w roladkę i opanierować i delikatnie ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Tak samo zrobić z pozostałymi.
Roladki piec 20 min w temp 180 st z termoobiegiem.
Podać z ryżem i surówką z pora i marchewki.
Mega apetyczne i jakie równiutkie :)
OdpowiedzUsuńdzieki :) gdybym je zrobiła na patelni to bym jednak zchrzaniła .. takie są super :)
Usuńmasz racje i pewnie by się rozwalały na patelni a tak to piękne wyszły :)
Usuń