Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

26 grudnia 2013

Barszczyk czysty na wywarze z głowy karpia


1 kg buraków
1 głowa karpia
2 marchewki
pietruszka
cebula
wywar z gotowanych grzybów
zakwas buraczany 400-500 ml
sól
pieprz
cukier
ocet jabłkowy
listek laurowy
ziele angielskie
2 łyżki ciemnego oleju rzepakowego
1/4 cebuli
natka pietruszki

Buraki ugotować dzień wcześniej, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasypać cukrem, 3-4 łyżki i dodać 2 łyżki octu, wymieszać i odstawić.
Do garnka wlać ok 4 l wody, włożyć włoszczyznę listek laurowy i ziele angielskie, gotować ok 20 min, następnie włożyć głowę karpia (mogą być dwie, lub z innych ryb) Gotować na bardzo wolnym ogniu kolejne 20-30 min. Wyjąć włoszczyznę i głowę, dodać buraczki i zakwas, wywar z grzybów i zagotować ponownie.  Gotować ok 10 min. Odcedzić przez gęste sito. Na patelni przysmażyć drobno posiekaną cebulkę na oleju rzepakowym ciemnym i dodać do barszczyku. Doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem i octem jabłkowym. Posypać natką pietruszki.
Przed podaniem barszczyk podgrzewać pilnując by się nie zagotował.

Podawać z uszkami, pasztecikami, krokietami, kulebiakiem lub kluseczkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...