Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

12 grudnia 2013

Czarniak w marynacie z rodzynkami i czerwonym pieprzem


3 tuszki czarniaka (ryba dorszowata) ok 1300g

2 jajka
mąka
bułka tara
sól
pieprz
majeranek
pół cytryny

na marynatę;
1 szkl octu
1 i 3/4 szkl wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
szczypta chili w płatkach
cebula 1 lub 2
garść rodzynek
ziele angielskie (kilka ziaren)
listek laurowy

Ryby wymoczyć, oczyścić i pokroić w dzwonka, dobrze skropić sokiem z cytryny i pozostawić na ok pół godziny. Mąkę do panierowania wymieszać z pół łyżeczki soli, szczyptą pierzu i szczyptą majeranku, jajka wybić i rozmącić, w trzeciej miseczce przygotować bułkę tartą. Panierować ryby i smażyć na rumiany kolor.

Usmażone ryby ułożyć ciasno w naczyniu (pojemniku)
Marynatę z przyprawami, rodzynkami i cebulą zagotować, lekko przestudzić i zalać rybę.


Kiedy wystygnie, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 dni.





1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...