1 kaczka ok 2 kg
nadzienie;
500 g mięsa mielonego
3 kromki chleba
garść rodzynek
1 ugotowana marchewka
garść suszonej żurawiny
pół łyżeczki papryki
szczypta chili w płatkach
pieprz
sól
1 jajko
sos sojowy
Kaczkę należy umyć, oczyścić i wyluzować z kości. (kości zostawiamy na rosół) Kaczkę wewnątrz posolić i popieprzyć.
Składniki nadzienia wymieszać, chleb bez skórki wkruszyć do nadzienia, marchewkę zetrzeć na tarce. Nadzienie wyrobić i włożyć do kaczki, wszystkie otwory zaszyć przy pomocy wykałaczek i sznureczka.
Całą kaczkę nasmarować sosem sojowym. Tak przygotowana kaczka może poczekać na pieczenie nawet dobę.
Piekarnik nagrzać do 170 st. wstawić kaczkę i piec godzinę bez otwierania, po godzinie odlać tłuszcz, do brytfanny wlać ok 3/4 szkl wody i co ok 15 min przez następną godzinę polewać kaczkę by nie wysychała.
nadzienie;
500 g mięsa mielonego
3 kromki chleba
garść rodzynek
1 ugotowana marchewka
garść suszonej żurawiny
pół łyżeczki papryki
szczypta chili w płatkach
pieprz
sól
1 jajko
sos sojowy
Kaczkę należy umyć, oczyścić i wyluzować z kości. (kości zostawiamy na rosół) Kaczkę wewnątrz posolić i popieprzyć.
Składniki nadzienia wymieszać, chleb bez skórki wkruszyć do nadzienia, marchewkę zetrzeć na tarce. Nadzienie wyrobić i włożyć do kaczki, wszystkie otwory zaszyć przy pomocy wykałaczek i sznureczka.
Całą kaczkę nasmarować sosem sojowym. Tak przygotowana kaczka może poczekać na pieczenie nawet dobę.
Piekarnik nagrzać do 170 st. wstawić kaczkę i piec godzinę bez otwierania, po godzinie odlać tłuszcz, do brytfanny wlać ok 3/4 szkl wody i co ok 15 min przez następną godzinę polewać kaczkę by nie wysychała.
Pracochłonne ale jaka musiała być smaczna mniam ! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyszła ta kaczka.Bardzo przystojna.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo, bardzo apetycznie. Właśnie przygotowuje nadzienie ale oprócz mielonego mięsa z indyka, dodaję 30-40 dkg wątróbki drobiowej, mielonej, którą dodaje do mielonego mięsa. Prezentowana kaczka powyżej ma w sobie rodzynki, ja preferuje żurawinę ale o gustach się nie dyskutuje. Może kiedyś spróbuję z rodzynkami?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam silivren
Ja nie dodaję wątróbki bo nie wszyscy w domu ją lubią , ja lubie bardzo :)
Usuńprzepiękna to mi się podoba jutro piekę coś podobnego już czeka aby wszystko ładnie odpoczęło i do jutra przeszło zapachami
OdpowiedzUsuńprzepiękna to mi się podoba jutro piekę coś podobnego już czeka aby wszystko ładnie odpoczęło i do jutra przeszło zapachami
OdpowiedzUsuń