nadzienie
1 kg kapusty kiszonej
50 grzybów suszonych
sól pieprz
cebula
4-5 łyżek oleju ciemnego rzepakowego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
ciasto;
450 g mąki
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
Grzyby suszone należy je wcześniej namoczyć i ugotować, wywar zlać, grzybki odcedzić i drobno posiekać.
Kapustę wypłukać 2 razy w ciepłej wodzie, w garnku drobniej pokroić, na oleju podsmażyć cebulkę, dodać kapustę i posiekane grzyby, podlać wywarem z grzybów, dusić na wolnym ogniu ... można w razie czego podlać odrobinę wody żeby nie przypalić, na koniec odparować dobrze kapustę.
doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić do zimnej kapusty dodać 1 jajko i tartą bułkę, wymieszać
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto (mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką po czym zagnieść i odłożyć do wystudzenia. Ciasto , wałkować i wykrawać szklanką krążki.
Nadziewać kapustą. formować pielmnienie i gotować we wrzątku.
Podawać odsmażane na maśle.
Opublikowany w
Nagrodzony w konkursie na potrawy wigilijne na stronie Spiżarnia tradycyjne przysmaki
Są prześliczne..oko się śmieje jak je widzi:)
OdpowiedzUsuńMałe jest piękne.Super.
OdpowiedzUsuń