4 jajka
3/4 szkl cukru
1 kisiel żurawinowy
3/4 szkl mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100 g margaryny
4 gruszki
garść żurawiny suszonej
maliny lub inne owoce na muss (mogą być mrożone)
Gruszki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne , zalać wodą i obgotować, ok 5 min.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, partiami dodać cukier , ciągle ubijać.
Dodać żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczoną margarynę.
Formę do babki szeroką nasmarować margaryną posypać bułką tartą i wyłożyć 1/3 ciasta na dno tylko, Podpiec ok 10 min w temp 200 st. Wyjąć. Ułożyć gruszki dookoła , do ciasta dodać żurawinę, można ją uprzednio trochę posiekać. Oblać gruszki resztą ciasta. Wstawić ponownie do piekarnika. Piec 20 min.
ciasto podawać z musem malinowym lub truskawkowym.
Opublikowane w
jedno ciasto, a tyle w nim dobroci!
OdpowiedzUsuńJa poproszę o kawałeczek bo wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuń