Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

20 stycznia 2014

Wiejska zapiekanka na makaronie


1 op makaronu kolanka
6 kiełbasek białych cienkich
3 jajka na twardo
1 jajko surowe
200 ml śmietany 18%
400 g szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
70 g sera białego lub fety
bazylia
oregano
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
łyżka masła




Makaron ugotować, odcedzić, przepłukać zimną wodą. Włożyć do formy do zapiekania.
Śmietanę wymieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Wylać na makaron i rozprowadzić równomiernie. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przyrumienić posiekaną drobno cebulę i czosnek, dodać szpinak i smażyć aż odparuje cały płyn, doprawić solą, pieprzem i bazylią. Po przestudzeniu dodać pokruszony ser, wymieszać i wyłożyć na zapiekankę.  Kiełbaski zwinąć w krążki spiąć wykałaczką, i naciąć ją lekko dookoła. Ułożyć na szpinaku, następnie w każdy krążek z kiełbasy włożyć połówkę jajka, posypać oregano i na każdym jajku ułożyć odrobinę masła.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st . Zapiekać przez 40 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...