Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

24 marca 2014

Serca w sosie i kasza gryczana z ogórkami kiszonymi


3 serca wieprzowe
2 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
200 ml śmietany
1 łyżka mąki
tłuszcz do smażenia
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oregano
listek laurowy
ziele angielskie

na kaszę;
2 szkl kaszy gryczanej
1 l wywaru z gotowania serc
1 łyżka suszonych kiszonych ogórków
sól

Serca wymoczyć i oczyścić, Zagotować w garnku ok 2 l wody, do wrzątku włożyć serca i obraną marchewkę, oraz cebulę, przyprawić listkiem laurowym, zielem angielskim i ugotować serca do miękkości. Wyjąć ugotowane mięso, przestudzić i pokroić na plasterki niezbyt drobne.
W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, przesmażyć lekko mięso , dodać czosnek , podlać ok 3/4 szl wywaru z gotowania i dodać przyprawy, poddusić sos ok 20 min, Na koniec dodać pokrojoną marchewkę która ugotowała się z sercami i śmietaną wymieszaną z mąką i zagęścić sos.

Litr wywaru z serc zagotować, dodać suszone ogórki kiszone lub jeden ogórek kiszony starty na tarce. Wsypać kaszę i gotować aż wchłonie cały płyn. Przykryć i pozostawić pod przykryciem ok pół godziny.

Kaszę podawać z sosem , dodatkowo z ogórkiem kiszonym.



Opublikowany w 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...