Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

7 marca 2014

Śledzie w śmietanie i buraczki z chrzanem



500 g śledzi marynowanych
200 ml śmietany 18%
200 ml jogurtu naturalnego
1 cebula
1 jabłko
sól
pieprz

1-2 pieczone lub gotowane buraczki
1 łyżka chrzanu
1 łyżka octu winnego
2 łyżeczki cuku
1 łyżka oliwy

dodatkowo
rzeżucha
1 jajko na tardo
natka pietruszki

Śmietanę wymieszać z jogurtem, cebulę i jabłko posiekać w drobną kosteczkę i dodać do śmietany, doprawić solą i pieprzem. Śledzie osączyć z zalewy octowej, zdjąć z nich skórkę i przekroić na mniejsze kawałki, dodać do śmietany i wymieszać.

Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dopawić cukrem, octem, oliwą i chrzanem, wymieszać.
w salaterce ułożyć z jednej strony buraczki, z drugiej śledzie w śmietanie i udekorować, rzeżuchą, jajkiem i natką pietruszki. Schłodzić przed podaniem.





Takie śledziki podałam z ziemniakami z wody. To postna potrawa i w tym wydaniu smakuje idealnie.

8 komentarzy:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...