500 g śledzi marynowanych
200 ml śmietany 18%
200 ml jogurtu naturalnego
1 cebula
1 jabłko
sól
pieprz
1-2 pieczone lub gotowane buraczki
1 łyżka chrzanu
1 łyżka octu winnego
2 łyżeczki cuku
1 łyżka oliwy
dodatkowo
rzeżucha
1 jajko na tardo
natka pietruszki
Śmietanę wymieszać z jogurtem, cebulę i jabłko posiekać w drobną kosteczkę i dodać do śmietany, doprawić solą i pieprzem. Śledzie osączyć z zalewy octowej, zdjąć z nich skórkę i przekroić na mniejsze kawałki, dodać do śmietany i wymieszać.
Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dopawić cukrem, octem, oliwą i chrzanem, wymieszać.
w salaterce ułożyć z jednej strony buraczki, z drugiej śledzie w śmietanie i udekorować, rzeżuchą, jajkiem i natką pietruszki. Schłodzić przed podaniem.
Takie śledziki podałam z ziemniakami z wody. To postna potrawa i w tym wydaniu smakuje idealnie.
200 ml śmietany 18%
200 ml jogurtu naturalnego
1 cebula
1 jabłko
sól
pieprz
1-2 pieczone lub gotowane buraczki
1 łyżka chrzanu
1 łyżka octu winnego
2 łyżeczki cuku
1 łyżka oliwy
dodatkowo
rzeżucha
1 jajko na tardo
natka pietruszki
Śmietanę wymieszać z jogurtem, cebulę i jabłko posiekać w drobną kosteczkę i dodać do śmietany, doprawić solą i pieprzem. Śledzie osączyć z zalewy octowej, zdjąć z nich skórkę i przekroić na mniejsze kawałki, dodać do śmietany i wymieszać.
Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dopawić cukrem, octem, oliwą i chrzanem, wymieszać.
w salaterce ułożyć z jednej strony buraczki, z drugiej śledzie w śmietanie i udekorować, rzeżuchą, jajkiem i natką pietruszki. Schłodzić przed podaniem.
Takie śledziki podałam z ziemniakami z wody. To postna potrawa i w tym wydaniu smakuje idealnie.
Przepyszny półmisek!
OdpowiedzUsuńPrzysiadam się...
prosze bardzo :)
Usuńzjadłabym!
OdpowiedzUsuńpyszne było :)
Usuńprzepysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńszkoda, że nie da się zjeść przez monitor :)
Proste i pyszne :) polecam
Usuńbardzo wykwintny sposób na śledzia!
OdpowiedzUsuńWykwintny aczkolwiek bardzo prosty :)
Usuń