naleśniki;
300 g szpinaku
1 jajko
3 szkl mleka
1,5 szkl mąki
sól
pieprz
nadzienie:
300 g sera białego
250 g serka sałatkowego Falvita
garść oliwek zielonych
szczypta suszonej chili
sól
pieprz
Rozmrożony szpinak zblendować z mlekiem dodać jajko i mąke doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać ciasto. (można dodać kilka łyżek oleju do ciasta lub smarować patelnię, jak kto woli)
Smażyć naleśniki niezbyt cienkie ponieważ są delikatniejsze od zwykłych.
Sery rozetrzeć, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki mleka , oliwki pokroić w kosteczkę, doprawić pastę do smaku i nadziewać naleśniki.
Podawać w temperaturze pokojowej lub na zimno, z dowolnym sosem pomidorowym i oliwkami
Opublikowany w
Świetny pomysł. Szpinak dodawałam do ciasta na słodko, a tu jest wytrawnie. Kradnę przepis :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń