Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

20 kwietnia 2014

Boczek zawijany z czosnkiem


peklowanie
na 3 kg mięsa
2 l wody
4 łyżki soli
2 łyżki soli peklowej
listki laurowe
pieprz
ziele angielskie

czosnek
pieprz
szczypta chili w płatkach

Do peklowania mięso przygotować 3 dni wcześniej .
Sól rozpuścić w wodzie , dodać przyprawy i zanurzyć mięso.



Boczek wyjąć solanki, zrolować i obwiązać bawełnianą nitką lub sznureczkiem, czosnek pokroić na plasterki, okleić cały boczek czosnkiem, posypać pieprzem i papryczką. Owinąć w folię aluminiową. Piec ok 1,5 godziny .. po tym czasie rozerwać folię i piec jeszcze ok 20 min do zrumienienia skórki.
Jeszcze ciepły boczek owinąć w folię by skórka utrzymała się miękka. Wystudzić i schłodzić w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...