peklowanie
na 3 kg mięsa
2 l wody
4 łyżki soli
2 łyżki soli peklowej
listki laurowe
pieprz
ziele angielskie
czosnek
pieprz
szczypta chili w płatkach
Do peklowania mięso przygotować 3 dni wcześniej .
Sól rozpuścić w wodzie , dodać przyprawy i zanurzyć mięso.
Boczek wyjąć solanki, zrolować i obwiązać bawełnianą nitką lub sznureczkiem, czosnek pokroić na plasterki, okleić cały boczek czosnkiem, posypać pieprzem i papryczką. Owinąć w folię aluminiową. Piec ok 1,5 godziny .. po tym czasie rozerwać folię i piec jeszcze ok 20 min do zrumienienia skórki.
Jeszcze ciepły boczek owinąć w folię by skórka utrzymała się miękka. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.