garść buraczków z botwinką
natka pietruszki ok 1 łyżka
szczypiorek ok 3 łyżki
koperek ok 1 łyżka
ocet winny
800 ml kefiru (2 op)
sól
pieprz
1 łyżeczka suszonych ogórków kiszonych
1 ząbek czosnku
szczypta chili w płatkach
jajka na twardo
Buraczki umyć, pokroić , zalać niewielką ilością wody ok 2 cm od dna dodać łyżkę octu winnego. Nastawić na ogień, gotować do miękkości buraczków ok 10 min. Wystudzić (nie odcedzać).Dodać suszone ogórki kiszone, chili,drobniutko posiekany czosnek, posiekać natkę pietruszki, szczypiorek i koperek, wszystko posolić lekko i wymieszać. Odstawić na pół godziny. Dodać kefir, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, odstawić do schłodzenia. Podawać z jajkiem na twardo i młodymi ziemniaczkami z wody z koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.