6-8 fraknfurterek lub innych dobrych kiełbasek
200 g białego sera
100 g sera feta lub sałatkowego
1 łyżka śmietany
1 jajko
1 łyżeczka suszonych pomidorów
szczypta bazylii
szczypta chili
sól
pieprz
liście buraka naciowego (boćwina) (po 2 na każdą kiełbaskę)
ciasto naleśnikowe
1 jajko
pół szl mleka
mąka
sól
pieprz
Liście buraka naciowego opłukać, zagotować w garnku wodę i partiami po 2-3 szt sparzyć po 10 sek.
Wyjąć na durszlak.
Ser wymieszać z jakiem śmietaną i przyprawami.
Układać sparzone liście (nerwem w jedną stronę, najgrubszy odciąć) ułożyć w poprzek pasek serowej masy Na tym ułożyć kiełbaskę i zwinąć w rulonik.
Przygotować ciasto z jajka mleka i mąki (gęściejsze nieco niż na naleśniki)
Rozgrzać głęboki olej , maczać ruloniki w cieście i smażyć na słoty kolor.
Ja podałam z młodymi ziemniakami z koperkiem
Równie dobrze smakują na zimno do chleba lub jako przystawka
witam, gdzie kupię najlepsze frankfurterki?
OdpowiedzUsuńw sklepie mięsnym .... napewno
Usuń