Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

29 maja 2014

Zapiekanka grzybowa w kamionce

Bazując na poprzednim przepisie postanowiłam w tych samych smakach zrobić zapiekanki grzybowe w kamionkach .


1 szkl ryżu
2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych
szczypta oregano
szczypta bazylii
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
300 g mięsa mielonego
1 jajko
1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego

sos grzybowy na bazie beszamelu

pół cebuli
1 łyżka masła
2 łyżki sproszkowanych grzybów
sól
pieprz szczypta estragonu
oregano
200 ml śmietany
0,5 szkl mleka
1,5 łyżki mąki

pomidor
tarty ser mozzarella

Nastawić 2 szkl wody na ryż, dodać grzyby, olej i przyprawy, ryż przepłukać, wrzucić na wrzątek i gotować mieszając aż wchłonie cały płyn. Przykryć i odstawić na ok 30. Wystudzić. Dodać mięso i jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem.

sos:
w rondelku przyrumienić na maśle cebulkę. Mąkę wymieszać z mlekiem i śmietaną.  Powoli wlewać do przyrumienionej cebulki mieszając ciągle , dodać grzyby ( u mnie są to suszone opieńki starte na proszek) doprawić szczyptą estragonu , bazylią, oregano, solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu ok 10 min , w razie potrzeby gdyby sos był za gęsty dodać odrobinę mleka.


Nałożyć masę do kokilek lub kamionek. Do każdej miseczki wlać porcję sosu, posypać serem i położyć plasterek pomidora. Posypać szczyptą oregano, Piec 15-20 min w temp 180 st.




2 komentarze:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...