Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

6 maja 2014

Zielona tarta

150 g liści buraka naciowego (boćwina)
1 szkl mleka
1 jajko
2 szkl mąki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
szczypta czosnku granulowanego
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

sos mięsny
250 g mięsa mielonego
1 cebula
pół puszki pomidorów całych w zalewie
2 łyżki zielonego groszku
1 łyżka mąki kukurydzianej
serek topiony lub kulka mozzarelii
sól
pieprz
szczypta oregano
szczypta bazylii
szczypta majeranku

Liście buraka umyć, osączyć z wody, włożyć do miski zalać mlekiem i zblendować na jednolitą zieloną masę, dodać jajko , mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać ciasto mikserem, na koniec dodać oliwę.
Formę do tarty lub torownicę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, wylać ciasto i piec w temp 200 st ok 25 min.
W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przyrumienić pół  cebuli , ( drugą połowę pokroić na krążki i odłożyć) dodać mięso, smażyć mieszając i rozdrabniając, po 10 min dodać pomidory. groszek i przyprawy i odparować mieszając sos. Na koniec sos zagęścić mąką kukurydzianą posypując mąką całość po czym wymieszać.
Na upieczone ciasto wyłożyć mięso, ułożyć  krążki cebuli, posypać groszkiem i ułożyć plasterki serka topionego lub mozzarelli ( ja użyłam serek topiony kremowy)  Posypać szczyptą oregano i zapiec ok 15 min grzejąc tylko górną spiralą. Przed podaniem polać sosem pomidorowym lub keczupem.





Opublikowane w


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...