Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

23 czerwca 2014

Filet z indyka faszerowany żurawiną i sliwkami



1 filet z indyka ok 1 kg
200 g mięsa mielonego
garść suszonej żurawiny
garść suszonych śliwek
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
pieprz cytrynowy
majeranek

na marynatę
2 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka sosu sojowego
szczypta trawy cytrynowej
szczypta pieprzu cytrynowego

Śliwki suszone pokroić dodać do mięsa , żurawinę dodać bez rozdrabniania, przyprawić do smaku i wyrobić. Filet umyć, osuszyć, przeciąć tak by powstał jeden duży płat. rozłożyć nadzienie grubą warstwą, następnie zwinąć i obwiązać sznureczkiem. Produkty na marynatę wymieszać w małej miseczce, natrzeć całe mięso , zawinąć w folię aluminiową, ułożyć w blaszce i odstawić do lodówki do drugiego dnia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st ok  godzinę, Rozerwać i rozchylić folię aluminiową i wstawić jeszcze na ok 15 min w celu zrumienienia mięsa.
Można podać jako obiad z pieczonymi ziemniaczkami, sosem żurawinowym i surówkami.



Opublikowany w



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...