Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

18 czerwca 2014

Pieczone gołąbki bez koszulki - golasy




z tej porcji wyjdzie 8 szt

pół główki kapusty
400 g mięsa mielonego
1 szkl ryżu
2 jajka
1 cebula
sól
pieprz
pieprz ziołowy
łyżeczka oregano
szczypta majeranku
szczypta bazylii
tłuszcz do smażenia i do formy
bułka tarta do panierowania

Kapustę poszatkować drobno i przeciąć w poprzek by kawałeczki nie były zbyt długie.
Cebulę posiekać drobno podsmażyć w rondlu na tłuszczu, dodać kapustę i mieszając smażyć aż cała się sparzy i zmniejszy objętość.
Ryż ugotować w 2 szkl osolonej wody i odstawić na ok 20 min pod przykryciem.
Kiedy kapusta i ryż przestygnie dodać mięso, jajka i przyprawy, wyrobić masę. Masę podzielić na 8 części, wilgotnymi rękami formować duże owalne gołąbki, panierować w bułce tartej, ponownie nadać im kształt i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Piekarnik nagrzać do 180 st . Przed wstawieniem wlać do brytfanki pół szkl wody i piec ok 45-50 min

Podawać z sosem pomidorowym i młodymi ziemniakami z koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...