z tej porcji wyjdzie 8 szt
pół główki kapusty
400 g mięsa mielonego
1 szkl ryżu
2 jajka
1 cebula
sól
pieprz
pieprz ziołowy
łyżeczka oregano
szczypta majeranku
szczypta bazylii
tłuszcz do smażenia i do formy
bułka tarta do panierowania
Kapustę poszatkować drobno i przeciąć w poprzek by kawałeczki nie były zbyt długie.
Cebulę posiekać drobno podsmażyć w rondlu na tłuszczu, dodać kapustę i mieszając smażyć aż cała się sparzy i zmniejszy objętość.
Ryż ugotować w 2 szkl osolonej wody i odstawić na ok 20 min pod przykryciem.
Kiedy kapusta i ryż przestygnie dodać mięso, jajka i przyprawy, wyrobić masę. Masę podzielić na 8 części, wilgotnymi rękami formować duże owalne gołąbki, panierować w bułce tartej, ponownie nadać im kształt i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Piekarnik nagrzać do 180 st . Przed wstawieniem wlać do brytfanki pół szkl wody i piec ok 45-50 min
Podawać z sosem pomidorowym i młodymi ziemniakami z koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.