ciasto
1,5 szkl mąki
szczypta soli
pół margaryny
1 jajko
szczypta proszku do pieczenia
sól
pieprz ziołowy
nadzienie;
100 g kurek
2 małe udka ok 500 g
pół cebuli
2 ząbki czosnku
pieprz ziołowy staropolski
300 ml śmietany 18%
tłuszcz do smażenia
1 jajko
sól
szczypta chili w płatkach
50 g sera żółtego
natka pietruszki
świeże oregano (ja użyłam same kwiatostany z kwiatkami)
Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto, wylepić nim formę do tarty i nakłuć widelcem.
Tak przygotowane ciasto można wstawić do lodówki.
Udka umyć, oddzielić mięso od kości , pokroić na mniejsze kawałeczki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobniutko posiekać , kurki opłukać pod bieżącą wodą i pokroić jeśli są spore.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, włożyć cebulę i czosnek, po chwili mięso , kiedy mięso zaczyna już się smażyć dodać kurki i przyprawy do smaku. Smażyć aż do odparowania nadmiaru soków, po czym wyłączyć ogień. Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać sól i pieprz i chili do smaku.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. Wstawić spód do podpieczenia na ok 12 min.
Wyjąć, włożyć mięso z kurkami, oblać śmietaną z jajkiem posypać serem żółtym i oregano.
Zapiec przez ok 20 min.
1,5 szkl mąki
szczypta soli
pół margaryny
1 jajko
szczypta proszku do pieczenia
sól
pieprz ziołowy
nadzienie;
100 g kurek
2 małe udka ok 500 g
pół cebuli
2 ząbki czosnku
pieprz ziołowy staropolski
300 ml śmietany 18%
tłuszcz do smażenia
1 jajko
sól
szczypta chili w płatkach
50 g sera żółtego
natka pietruszki
świeże oregano (ja użyłam same kwiatostany z kwiatkami)
Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto, wylepić nim formę do tarty i nakłuć widelcem.
Tak przygotowane ciasto można wstawić do lodówki.
Udka umyć, oddzielić mięso od kości , pokroić na mniejsze kawałeczki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobniutko posiekać , kurki opłukać pod bieżącą wodą i pokroić jeśli są spore.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, włożyć cebulę i czosnek, po chwili mięso , kiedy mięso zaczyna już się smażyć dodać kurki i przyprawy do smaku. Smażyć aż do odparowania nadmiaru soków, po czym wyłączyć ogień. Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać sól i pieprz i chili do smaku.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. Wstawić spód do podpieczenia na ok 12 min.
Wyjąć, włożyć mięso z kurkami, oblać śmietaną z jajkiem posypać serem żółtym i oregano.
Zapiec przez ok 20 min.
Prześwietna ta tarta;) super przepis i przede wszystkim wygląda rewelacyjnie.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com
czy mogę użyć mrożonych kurek?
OdpowiedzUsuńTak , oczywiście.
Usuń"Piekarnik rozgrzać do temperatury 18 st." Mam nadzieję, że do 180 :) Inaczej będzie katastrofa kulinarna ;-)
OdpowiedzUsuńdzięki ... przeoczenie :P oczywiście ze 180
Usuńczy to ciasto wyjdzie też z mąki bezglutenowej?
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie używam takiej .
Usuń