Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

30 lipca 2014

Tarta z kurkami i kurczakiem

ciasto
1,5 szkl mąki
szczypta soli
pół margaryny
1 jajko
szczypta proszku do pieczenia
sól
pieprz ziołowy

nadzienie;
100 g kurek
2 małe udka ok 500 g
pół cebuli
2 ząbki czosnku
pieprz ziołowy staropolski
300 ml śmietany 18%
tłuszcz do smażenia
1 jajko
sól
szczypta chili w płatkach
50 g sera żółtego
natka pietruszki
świeże oregano (ja użyłam same kwiatostany z kwiatkami)

Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto, wylepić nim formę do tarty i nakłuć widelcem.
Tak przygotowane ciasto można wstawić do lodówki.
Udka umyć, oddzielić mięso od kości , pokroić na mniejsze kawałeczki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobniutko posiekać , kurki opłukać pod bieżącą wodą i pokroić jeśli są spore.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, włożyć cebulę i czosnek, po chwili mięso , kiedy mięso zaczyna już się smażyć dodać kurki i przyprawy do smaku. Smażyć aż do odparowania nadmiaru soków, po czym wyłączyć ogień. Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać sól i pieprz i chili do smaku.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. Wstawić spód do podpieczenia na ok 12 min.
Wyjąć, włożyć mięso z kurkami, oblać śmietaną z jajkiem posypać serem żółtym i oregano.
Zapiec przez ok 20 min.








7 komentarzy:

  1. Prześwietna ta tarta;) super przepis i przede wszystkim wygląda rewelacyjnie.Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. czy mogę użyć mrożonych kurek?

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowymaja 23, 2015

    "Piekarnik rozgrzać do temperatury 18 st." Mam nadzieję, że do 180 :) Inaczej będzie katastrofa kulinarna ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki ... przeoczenie :P oczywiście ze 180

      Usuń
  4. czy to ciasto wyjdzie też z mąki bezglutenowej?

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...