ciasto;
1,5 szkl mąki
0,5 kostki margaryny
sól
pieprz
szczypta chili
2 jajka
nadzienie
100 g bryndzy
150-200 g różnych oscypków mieszanych
30 g sera żółtego
szynka (duże plastry)
szczypta oregano
Ciasto zagnieść, wylepić natłuszczoną formę, nakłuć widelcem i podpiec w temp ok 19 st przez ok 15 min.
Sery zetrzeć na tarce i wymieszać.
Na podpieczonym spodzie ułożyć szynkę, rozsypać równomiernie sery , wyrównać i posypać szczyptą oregano i zapiec przez ok 20 min.
Tartę podawać z konfiturą z borówek.
Jest przepyszna.
Jezu jak to genialnie wygląda.
OdpowiedzUsuńa jak smakuje ..... poezja :)
Usuńchyba podpowiedziałaś mi co zrobię niebawem na kolację :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda. Podoba mi się przepis bo zazwyczaj przy tartach z dużą ilościach warzyw czy owoców ciasto na spodzie mi się nie dopieka ;/ a z tą tartą chyba nie ma takich problemów?? czy można konfiturę z borówek zastąpić konfiturą z truskawek? Mam domowej roboty i jest bardzo smaczna, a nie chce kupować ze sklepu ;/
OdpowiedzUsuńTruskawka raczej nie .. moze byc za słodka i nie ten smak , tu są sery wędzone i szynka .. zależy co kto lubi , ale mnie jakos nie odpowiada
Usuń