Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

17 sierpnia 2014

Rolada z bitą śmietaną i jeżynami

ciasto
5 jajek
pół szkl cukru
pół szkl mąki
szczypta proszku do pieczenia

nadzienie
200 ml śmietany kremówki lub 22%
pół szkl cukru
2 łyżeczki żelatyny
jeżyny


Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę, do maki dodać proszek do pieczenia i stopniowo dodać do jajek, ubite ciasto wylać na dużą blachę na papier . Piec w temp 180 st przez 10 min.
Wyjąć położyć na ściereczce, zdjąć papier ze spodu i zwinąć razem ze ściereczką w rulon.

Żelatyną rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody. Śmietanę ubić stopniowo dodać cukier i jeszcze ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wystudzonym cieście. Zrolować , wstawić do lodówki do schłodzenia. na koniec udekorować rozpuszczoną czekoladą i owocami.




2 komentarze:

  1. Istny raj ... piękna rolada. Już czuję jak pachnie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ wspaniale wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...