2 piersi z kurczaka
1 cebula
100 g grzybów leśnych (opieńki)
1 papryka
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
oregano
bazylia
60 g żółtego sera
mieszanka ziaren (dynia, słonecznik, siemię lniane, sezam)
oliwa
brązowy cukier
Mięso oczyścić i przy pomocy ostrego noża naciąć tak by powstały dwa jak największe płaty.
Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy do smaku. Dusić aż odparuję płyny. Wystudzić. Na tarce o średnich oczkach zetrzeć ser żółty i dodać do nadzienia. Wymieszać. Rozłożyć jeden płat mięsa, i wyłożyć nadzienie, uklepać dobrze, Przykryć drugim płatem i dookoła obwiązać sznureczkiem by mięso się nie rozpadło. Tak przygotowane mięso przełożyć do brytfanki , skropić oliwą, posypać przyprawami i ziarnami i szczyptą brązowego cukru. Piec w temp 180 st ok 30 min z termoobiegiem. Przed podaniem zdjąć sznurek i pokroić w plastry.
Opublikowany w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.