Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

20 września 2014

Tarta z figami, gruszkami i białym serkiem

ciasto
1,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
0,5 kostki margaryny
cukier waniliowy
szczypta proszku do pieczenia
2 żółtka

nadzienie
200 g białego sera
0,5 szkl mleka
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
0,5 szkl cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 gruszki
3 figi

Zagnieść dość twarde ciasto kruche, wylepić formę do tarty i wstawić do piekarnika na 12 min w temp 180 st.
Ser, mleko , mąkę, białka , cukier, sok z cytryny włożyć do miski i porządnie zmiksować przy pomocy blendera.
Gruszki przeciąć na 4 części i wydrążyć gniazda nasienne, 2 figi przekroić na 4 części, trzecią zostawić.
Na podpieczony spód wylać masę serową, Ułożyć gruszki i figi na przemian i wstawić do piekarnika na ok 20 min.
Po wyjęciu udekorować pozostawioną figą , posypać brązowym cukrem.


Opublikowany w

5 komentarzy:

  1. Ale piękna! Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda! Pięknie rozłożyłaś owoce!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ cudowna, musiała smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...