2 udźce z indyka z kością ok 1 kg
1 cebula
500 g śliwek węgierek
szczypta chili w płatkach
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru
majeranek
oregano
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
pieprz ziołowy
Uda z indyka umyć, wyjąć kości , nasmarować oliwą, posolić i posypać grubo pieprzem ziołowym. Zwinąć i przy pomocy sznureczka uformować dwie rolady.
Oblać oliwą i octem, posypać pieprzem i odstawić na ok 2 godziny.
W garnku przyrumienić cebulę, dodać wydrylowane i pokrojone w kostkę śliwki i przyprawy, następnie zagotować je i chwilę podprażyć. Wlać niepełną szklankę wody i włożyć mięso. Dusić pod przykryciem ok 40 min, od czasu do czasu obracać mięso. Kiedy mięso będzie juz miękkie, wyjąć je a sos zmiksować przy pomocy blendera. Mięso pokroić w plastry, podawać z frytkami i sałatką lub surówką. Polać sosem śliwkowym.
Opublikowany w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.