Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

21 października 2014

Burito opiekane w grillu i salsa

naleśniki
1 jajko
1 szkl mleka
1 szkl wody
3 łyżki oleju
sól
2 łyżeczki cukru
mąka


sos
600 g mięsa (łopatka)
2 cebule
3 papryki pomidorowe
3 pomidory
1 puszka czerwonej fasoli
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
przyprawa Burito SKWORCU
szczypta bazylii
szczypta oregano
tłuszcz do smażenia

salsa
2 papryki pomidorowe
2 pomidory
1 mała cebulka czerwona
1 ząbek czosnku
listki oregano
natka pietruszki
oliwa
sól
cukier
ocet winny

naleśniki:
Jajka wybić do miski, rozmieszać przy pomocy rózgi, dodać wodę, mleko, olej, sól i cukier.
Następnie dodawać mąkę tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietany.
Gdyby potrzebne były naleśniki grubsze należy dodać więcej mąki.
Usmażyć naleśniki na dużej patelni.

sos:
Mięso pokroić w drobną kostkę, paprykę, cebulę i pomidory również drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki tłuszczu, włożyć mięso i podsmażyć ok 10 min. Następnie dodać cebulę, paprykę pomidory i drobno posiekany czosnek. oraz przyprawy i dusić aż powstanie gęsty sos i mięso będzie miękkie. Nie podlewać niczym. Na koniec dodać fasolę z puszki i jeszcze chwilę pogotować. Sos wystudzić.

Naleśniki nadziewać sporą łyżką sosu i składać w kopertę by nic nie wypływało.
Opiekać w rozgrzanym grillu elektrycznym , lub na patelni grillowej, ewent zwykłej.

Przygotować salsę:
Pomidory, paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę , dodać drobno posiekany czosnek , świeże oregano, i natkę pietruszki, doprawić solą, cukrem i pieprzem, skropić octem winnym i dodać łyżkę oliwy. Wymieszać.











Dzięki SKWORCU jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam. 











Opublikowany w 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...