1100 g szynki w jednym kawałku
1 łyżeczka soli
pieprz
kolendra
rozmaryn
jałowiec
szczypta chili
3 ząbki czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka brązowego cukru
1 dynia hokkaido
600 g ziemniaków
1 łyżka suszonych grzybów sproszkowanych
4 łyżki śmietany
szczypta estragonu
suszona papryka
olej
Szynkę należy umyć i osuszyć. Przyprawy takie jak sól, kolendra, rozmaryn, jałowiec, czosnek , chili włożyć do moździerza i dobrze utłuc, dodać oliwę i ocet balsamiczny cukier, wymieszać i tą marynatą natrzeć mięso, umieścić w naczyniu żaroodpornym i odstawić do lodówki do drugiego dnia. Obracać co kilka godzin.
Piekarnik nagrzać do 200 st , mięso okryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Następnie obrać ziemniaki, pokroić w ćwiartki , posypać solą, pieprzem, rozmarynem i papryką, polać olejem (ok 3 łyżki) wymieszać, podlać ok pół szkl wody, okryć folią jak mięso i wstawić 15 min po wstawieniu mięsa. Po godzinie od pierwszego wstawienia, zdjąć obie folie by mięso i ziemniaki przyrumieniły się. W wym czasie obrać i oczyścić dynię hokkaido, pokroić, ułożyć brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, posypać solą, pieprzem i papryką, skropić oliwą .
Ziemniaki juz powinny być upieczone, możemy je więc wyjąć i pozostawić w cieple pod przykryciem a na to miejsce wstawić dynię na ok 20 min. Mięso sprawdzić widelcem, kiedy juz jest upieczone wyjąć, Przełożyć na półmisek a wytworzony sos przelać do rondelka, dodać grzyby, szczyptę estragonu, dolać ok pół szkl wody i zagotować, następnie dodać śmietanę i zredukować sos, można zagęścić żółtkiem lub mąką.
Zainspirował mnie ten przepis do spróbowania. Takiego szukałam. Na pewno skorzystam.
OdpowiedzUsuń