6 pałeczek z kurczaka
1 cukinia
1 cebula
1 pomidor
1/4 papryczki chili
garść borówek
przyprawa Pav Bhaji Masala Skworcu
(w składzie- kolendra, chili, czosnek, sól, kminek, suszone mango, imbir, koper, liść laurowy, kasja, pieprz czarny, goździk, kadamon)
szczypta bazylii
sól
oliwa
ryż
1 szkl ryżu
2 szkl wody
1 łyżeczka sproszkowanych suszonych grzybów
1/4 papryczki chili
szczypta kurkumy
sól
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
W garnku zagotować 2 szkl wody, dodać posiekany czosnek, drobniutko posiekaną papryczkę chili , sól i kurkumę. Wsypać opłukany ryż i gotować aż wchłonie cały płyn. Ryż odstawić pod przykryciem.
Przygotować żaroodporne naczynie, leko natłuścić. Ułożyć na dnie i bokach pokrojoną na plasterki cukinię, posypać posiekaną cebulą, ułożyć plasterki pomidora, dodać papryczkę chili drobniutko posiekaną, obsypać borówkami . lekko posolić i posypać bazylią. Umyte udka naciąć w najcieńszym miejscu, ostrożnie zdjąć całe kolanko odsłaniając kość. Tak przygotowane udka posypać przyprawą Pav Bhaji Masala SKWORCU , skropić oliwą i ustawić na warzywach.
Piec w temp 180 st z termoobiegiem przez pół godziny.
Podawać z ryżem.
Dzięki SKWORCU jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam. Te fajne mieszanki w całości wystarczają jako jedyna przyprawa do dań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.