Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

30 października 2014

Udko z piekarnika , pieczona dynia hokkaido i karmelizowana brukselka

3 udka
sól
pieprz
szczypta curry indyjskiego
1 ząbek czosnku
oregano
szczypta papryki suszonej
oliwa
1 dynia hokkaido
300 g brukselki
3-4 łyżki nalewki wiśniowej lub innej

Udka umyć, osuszyć, posypać przyprawami i solą, skropić oliwą posypać posiekanym czosnkiem i odstawić na ok godzinę.
Dynię przekroić na kilka części posmarować oliwą, posolić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Udka ułożyć w drugim naczyniu i wstawić do piekarnika na ok 45 w temp 180 st
Brukselkę oczyścić, opłukać , zalać wodą w małym garnku i ugotować, ok 10 min.
Odcedzić i odstawić do momentu kiedy udka i dynia upieką się.
Na patelnię wsypać cukier, podlać nalewką i kiedy zacznie się gotować włożyć brukselkę (można przekroić na pół)  Gotować kilka minut aż płyn odparuje a brukselka będzie otoczona karmelem.








Opublikowany w 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...