3 udka
sól
pieprz
szczypta curry indyjskiego
1 ząbek czosnku
oregano
szczypta papryki suszonej
oliwa
1 dynia hokkaido
300 g brukselki
3-4 łyżki nalewki wiśniowej lub innej
Udka umyć, osuszyć, posypać przyprawami i solą, skropić oliwą posypać posiekanym czosnkiem i odstawić na ok godzinę.
Dynię przekroić na kilka części posmarować oliwą, posolić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Udka ułożyć w drugim naczyniu i wstawić do piekarnika na ok 45 w temp 180 st
Brukselkę oczyścić, opłukać , zalać wodą w małym garnku i ugotować, ok 10 min.
Odcedzić i odstawić do momentu kiedy udka i dynia upieką się.
Na patelnię wsypać cukier, podlać nalewką i kiedy zacznie się gotować włożyć brukselkę (można przekroić na pół) Gotować kilka minut aż płyn odparuje a brukselka będzie otoczona karmelem.
sól
pieprz
szczypta curry indyjskiego
1 ząbek czosnku
oregano
szczypta papryki suszonej
oliwa
1 dynia hokkaido
300 g brukselki
3-4 łyżki nalewki wiśniowej lub innej
Udka umyć, osuszyć, posypać przyprawami i solą, skropić oliwą posypać posiekanym czosnkiem i odstawić na ok godzinę.
Dynię przekroić na kilka części posmarować oliwą, posolić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Udka ułożyć w drugim naczyniu i wstawić do piekarnika na ok 45 w temp 180 st
Brukselkę oczyścić, opłukać , zalać wodą w małym garnku i ugotować, ok 10 min.
Odcedzić i odstawić do momentu kiedy udka i dynia upieką się.
Na patelnię wsypać cukier, podlać nalewką i kiedy zacznie się gotować włożyć brukselkę (można przekroić na pół) Gotować kilka minut aż płyn odparuje a brukselka będzie otoczona karmelem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.