3-4 golonki
3 marchewki
1 pietruszka
por
listki laurowe
ziele angielskie
sól
pieprz
rozmaryn
kilka ziaren jałowca
1 piwo
2 łyżki miodu
1 kg ziemniaków
Golonki wymyć i włożyć do szybkowara, dodać warzywa, sól , pieprz, ziele , jałowiec, rozmaryn, listki laurowe, podlać wodą ok 1 litr zamknąć szybkowar. Od momentu zagotowania gotować ok 1 godzinę. Szybkowar zdjąć z ognia i otworzyć kiedy nieco przestygnie.
Obrać ziemniaki, pokroić w ćwiartki, przepłukać i włożyć o naczynia żaroodpornego.
Golonki przełożyć do brytfanki, podlać niewielką ilością wywaru, polać piwem i miodem.
Ziemniaki również podlać wywarem, skropić oliwą posypać solą i pieprzem oraz odrobiną rozmarynu, Okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec w temp 190 st przez 30 min. Następnie odkryć ziemniaki, wstawić brytfankę z golonkami i uruchomić termoobieg.
Zapiekać ok 20 min aż do zrumienienia.
Podawać z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty.
Jakie treściowe jedzenie :) Pycha.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.