Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

9 grudnia 2014

Pyzy ziemniaczane z nadzieniem

Przepis znalazłam w starej książeczce :P tak starej jak ja .. :) Książeczka jest z mojego rocznika :)
Nadzienie zrobiłam do pyz po swojemu .


pyzy
300 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
1 kg ziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach
150 g mąki pszennej
1 jajko 
sól 

nadzienie
2 udka
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek pora
sól
pieprz
majeranek
jajko

Mięso i warzywa włożyć do garnka, doprawić tak jak doprawia się rosół i ugotować. 
(Rosół przyda się na zupę)  mięso i warzywa wyłowić , wystudzić , oddzielić od kości i zemleć w maszynce do mięsa, dodać sól, pieprz, jajko i majeranek. Wymieszać nadzienie.

oryginalny wycinek z książki z przepisem
Ziemniaki ugotowane obrać i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki starte na tarce przełożyć na sito wyłożone ściereczką. Odcisnąć nadmiar wody porządnie. Zlać z naczynia wodę i do odciśniętych ziemniaków dodać odstałą skrobię, następnie dodać ziemniaki gotowane, mąkę, jajko i sól do smaku.
Zagnieść ciasto. Najlepiej w misce. 

Nabierać łyżką porcje ciasta, rozpłaszczyć, wkładać nadzienie i formować kulki wielkości małego pomidorka.  
Ugotować w osolonym wrzątku , każdą partię ok 10 min. 
Podawać ze skwarkami. 






Opublikowany w



2 komentarze:

  1. Ale kusisz kocham je jeść ..nienawidzę robić...:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje.. strasznie długo sie je robi .. ale tak raz do roku lub rzadziej robie bo kupnych nie lubie.

      Usuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...