Przepis znalazłam w starej książeczce :P tak starej jak ja .. :) Książeczka jest z mojego rocznika :)
Ziemniaki ugotowane obrać i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki starte na tarce przełożyć na sito wyłożone ściereczką. Odcisnąć nadmiar wody porządnie. Zlać z naczynia wodę i do odciśniętych ziemniaków dodać odstałą skrobię, następnie dodać ziemniaki gotowane, mąkę, jajko i sól do smaku.
Nadzienie zrobiłam do pyz po swojemu .
300 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
1 kg ziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach
150 g mąki pszennej
1 jajko
sól
nadzienie
2 udka
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek pora
sól
pieprz
majeranek
jajko
Mięso i warzywa włożyć do garnka, doprawić tak jak doprawia się rosół i ugotować.
(Rosół przyda się na zupę) mięso i warzywa wyłowić , wystudzić , oddzielić od kości i zemleć w maszynce do mięsa, dodać sól, pieprz, jajko i majeranek. Wymieszać nadzienie.
oryginalny wycinek z książki z przepisem |
Zagnieść ciasto. Najlepiej w misce.
Nabierać łyżką porcje ciasta, rozpłaszczyć, wkładać nadzienie i formować kulki wielkości małego pomidorka.
Ugotować w osolonym wrzątku , każdą partię ok 10 min.
Podawać ze skwarkami.
Opublikowany w
Ale kusisz kocham je jeść ..nienawidzę robić...:D
OdpowiedzUsuńMasz racje.. strasznie długo sie je robi .. ale tak raz do roku lub rzadziej robie bo kupnych nie lubie.
Usuń