Na baklawę dostałam przepis od przyjaciółki która jest od wielu lat w Grecji
Proporcje są dość duże , ja jednak zrobiłam mniej .
Użyłam 300 g ciasta filo i upiekłam w formie o rozm 22x33
Piekłam krócej i w niższej temperaturze gdyż było o wiele mniejsze.
1kg filo,
1/2 kg orzechów,
1/2 kg migdałów lub pistacji
3 łyżki cynamonu
1 łyżka goździków w proszku
600 g masła
na syrop:
6 szkl cukru
0,5 kg miodu
4 szkl wody
skorka z 2 cytryn
2 laski cynamonu
Orzechy należy posiekać
W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Masło rozpuścić.
Blachę wysmarować masłem, wyłożyć 5 płatów ciasta filo skropić masłem i wysypać trochę mieszanki orzechowej,
Powtarzać za każdym filo
Zostawić na wierzch 5 sztuk, górę również posmarować masłem.
Przed pieczeniem naciąć baklawę na kawałki
piec 50 minut w 180 stopni / przy mniejszym cieście należy piec w niższej temp i krócej.
Opublikowany w
Proporcje są dość duże , ja jednak zrobiłam mniej .
Użyłam 300 g ciasta filo i upiekłam w formie o rozm 22x33
Piekłam krócej i w niższej temperaturze gdyż było o wiele mniejsze.
1kg filo,
1/2 kg orzechów,
1/2 kg migdałów lub pistacji
3 łyżki cynamonu
1 łyżka goździków w proszku
600 g masła
na syrop:
6 szkl cukru
0,5 kg miodu
4 szkl wody
skorka z 2 cytryn
2 laski cynamonu
Orzechy należy posiekać
W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Masło rozpuścić.
Blachę wysmarować masłem, wyłożyć 5 płatów ciasta filo skropić masłem i wysypać trochę mieszanki orzechowej,
Powtarzać za każdym filo
Zostawić na wierzch 5 sztuk, górę również posmarować masłem.
Przed pieczeniem naciąć baklawę na kawałki
Ugotować syrop, zaraz po upieczeniu zalać gorącym syropem.
Opublikowany w
Wspaniała Ci wyszła!
OdpowiedzUsuńJa też przymierzam się zrobić baklawę na dniach, już mam kupione ciasto filo :)
Smaczne ;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam, najlepszy deser! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTo jeden z moich ulubionych deserów, a jeszcze nigdy go nie robiłam, czas to zmienic
OdpowiedzUsuńLubię, ale sama nigdy nie robiłam. Może w końcu się skuszę...? Twoja wygląda bowiem niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuń