Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

1 stycznia 2015

Baklawa

Na baklawę dostałam przepis od przyjaciółki która jest od wielu lat w Grecji
Proporcje są dość duże , ja jednak zrobiłam mniej . 
Użyłam 300 g ciasta filo i upiekłam w formie o rozm 22x33
Piekłam krócej i w niższej temperaturze gdyż było o wiele mniejsze.


1kg filo,
1/2 kg orzechów,
1/2 kg migdałów lub pistacji
3 łyżki cynamonu
1 łyżka goździków w proszku
600 g masła


na syrop:
6 szkl cukru
0,5 kg miodu
4 szkl wody
skorka z 2 cytryn
2 laski cynamonu

Orzechy należy posiekać
W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Masło rozpuścić.
Blachę wysmarować masłem, wyłożyć 5 płatów ciasta filo skropić masłem i wysypać trochę mieszanki orzechowej,
Powtarzać za każdym filo
Zostawić na wierzch 5 sztuk, górę również posmarować masłem.
Przed pieczeniem naciąć baklawę na kawałki

piec 50 minut w 180 stopni / przy mniejszym cieście należy piec w niższej temp i  krócej.
Ugotować syrop, zaraz po upieczeniu zalać gorącym syropem.



Opublikowany w


5 komentarzy:

  1. Wspaniała Ci wyszła!
    Ja też przymierzam się zrobić baklawę na dniach, już mam kupione ciasto filo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, najlepszy deser! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. To jeden z moich ulubionych deserów, a jeszcze nigdy go nie robiłam, czas to zmienic

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię, ale sama nigdy nie robiłam. Może w końcu się skuszę...? Twoja wygląda bowiem niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...